Tosseanstalten ramt af masserapportering og karantæne på Facebook

I sidste uge blev en svensk 30-årig nynazist og politiker i Sverigedemokraterne anholdt med 50 kilo dynamit. Formodningerne lyder, at han skulle bruge det til at sprænge et asylcenter i luften. Manden har beskrevet sig selv, at han kunne blive større end Breivik, som han i øvrigt kalder for svans.

I forbindelse med rapporteringen, så dukkede der en del billeder op i medierne. Et af billederne forestiller den 30-åriges aftensmad.

nazi food
Når nyheden kom frem linkede vi til ovenstående billede på Facebook sammen med en tekst, der fortalte om nazistens madlavningskunst, men efter en koordineret masseanmeanmeldeldelse af opslaget, så valgte Facebook i går at fjerne linket med billedet fra vores side, med henvisning til, at det bryder mod Facebooks fællesskabsregler. Hadefuld symbolik lød forklaringen og kvitterede med 30 dages karantæne til den administrator som linkede til billedet.

Billedet har ellers floreret flere steder på Facebook og i øvrigt i svenske aviser. Den antiracistiske svenske site “Inte rasist, men…”, hvor vi linkede billedet fra, poster også et screen shot fra Twitter:

IRM

Den svenske avis Aftonbladet publicerede billedet i en artikel og lagde den op på Facebook.

aftonbladet

Facebook skriver i deres fællesskabsregler: “Antallet af anmeldelser har ingen indflydelse på, om indhold bliver fjernet. Vi fjerner aldrig indhold, blot fordi det er blevet anmeldt flere gange.” Vi har dedikerede teams over hele verden, der arbejder på at gennemse de ting, du anmelder, for at hjælpe med at sikre, at Facebook forbliver sikker. 

Det kan vi konstatere er ren bullshit. For det første: Vi ved at anmeldelser mod vores facebookside i bølger er koordineret. For det andet: Vi har lavet en prøveballon i dag og anmeldt både “Inte rasist, mens” opslag og Aftonbladets artikel. Her er resultatet ikke uventet:

anmeldelse

Facebooks rapporteringssystem fungerer med andre ord helt lemfældigt, der åbner op for at tosser kan masseanmelde hvad som helst. Vi tror ikke et øjeblik på, at der har siddet en fysisk person, der har set opslaget eller de to anmeldelser vi har sendt. Resultaterne peger i hver deres retning. For hvad er det hadefulde i det billede? Hagekorset? Billedet af Hitler? Vi kan i løbet af ingen tid finde titusindvis af billeder af hagekors og Hitler på Facebook.

Vi har naturligvis skrevet til Facebook og pointeret, at billedet er fra medierne og hvad det drejer sig om. Vi forventer som altid intet svar. For som vi skriver: der er ikke en sjæl i Facebook der ser anmeldelserne igennem eller læser klager over afgørelser. Med mindre noget når medierne, f. eks. den gang Pia Kjærsgaard blev blokeret fra Facebook. Så blev himmel og jord sat i bevægelse og det regnede ned med undskyldninger.

Man kan jo spørge sig om vi skriver dette for at klynke? Nej. Såsom Facebook er indrettet så kan alt og alle klages ud, bare fordi nogle i flok bestemmer sig for at gøre det. Her taler vi om harmløse ting og det kan i princippet ramme hvem som helst. Pia Kjærsgaard er her et godt eksempel.

Men når vi kommer til ting der virkelig bryder mod Facebooks fællesskabsregler, herunder trusler om vold og drab og ildspåsættelser og bombardementer af moskeer, så reagerer Facebook ualmindelig langsomt, hvis overhovedet.

Noget der hjælper lidt på de rabiate udtalelser, og som tosseanstalten siden tidernes morgen har gjort, er at holde et spejl op foran de personer, der kommer med udtalelserne.Reaktionen har vi set i bølger. Racister, nazister og muslimhadere bryder sig bestemt ikke om, at vi fortæller om deres trusler og hadefulde retorik og derfor rotter sig sammen for at klage os væk fra Facebook. Eller så tikker det ind i vores indbakke med al verdens forklaringer på at de er blevet “hacket” eller har “lånt sin telefon til en anden” eller “glemt at logge af på biblioteket” etc.

Men jo mere de skaber sig, jo mere blod på tanden får vi. Vi vil derfor i større grad også være til at finde på Twitter. Udover Facebook og vores blog her på WordPress selvfølgelig.

Vi er jo næsten kun begyndt.


2 kommentarer on “Tosseanstalten ramt af masserapportering og karantæne på Facebook”

  1. ledrakenoir siger:

    Nu var det jo også Pia Kjærsgaard det ramte den gang – det er jo en folketingsformand et erhverv for absolut stuerene personer – ja hvem husker ikke Erik Ninn-Hansen… 🙂

    I øvrigt så synes jeg personligt at FaceBook er i gruppen “afgudsdyrkelse” sammen med Koranen, Biblen, Jesus-sandaler fra Kvickly, indiske hellige køer og hvad der nu ellers glemmer sig i den kasse… 😀

    Selvfølgelig er jeg inhabil, har nemlig aldrig ejet en FB-profil… 😉


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s